Atlabšanas posmi pēc bariatrijas

19.12.2024.

Bariatrija ir kuņģa samazināšanas operācija, kas tiek veikta pacientiem ar aptaukošanos. Operācijas laikā, izmantojot kādu no metodēm, kas tiek pielāgota konkrētam cilvēkam, samazina kuņģa apjomu. Tādējādi tiek vājināta apetīte un paātrinās vielmaiņas procesi. Pēc bariatrijas operācijas gada laikā pacients var samazināt līdz pat 80% no sava liekā svara.

Tā kā bariatrija diezgan radikāli pārveido gremošanas sistēmu, ir svarīgi ievērot ārstu norādes, lai organisms pielāgotos jaunajiem apstākļiem un pacientam jāievēro pareizs uzturs, lai neveidotos uzturvielu deficīts un nebūtu nepatīkamu simptomu (noguruma, sliktas dūšas, vemšanas vai caurejas). Veselības ministrija ir izstrādājusi uztura ieteikumus pacientiem pēc bariatriskajām operācijam, iesakot diētu katram atlabšanas posmam. Tomēr jāņem vērā, ka katram cilvēkam ir savas individuālās uztura vajadzības, atkarībā no operācijas gaitas, aptaukošanās pakāpes, citām saslimšanām, vecuma, dzimuma, fiziskās aktivitātes, lietotajiem medikamentiem, atsevišķu produktu nepanesības. Individuālas konsultācijas sniegs ārsts, dietologs vai uztura speciālists.

Sākotnējā posmā – šķidrs uzturs

Pēc operācijas ir svarīgi uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu. Izvēlieties negāzētu ūdeni, tēju, atšķaidītu sulu vai kafiju. Šķidrums jādzer lēni, maziem malkiem visas dienas garumā. Nelietojiet saldus vai gāzētus dzērienus un treknus produktus. 

Svarīgi uzņemt olbaltumvielas.Var lietot speciālu medicīnisku papilduzturu vai noteiktus produktus. Speciālais medicīniskais papilduzturs ir rūpnieciski ražots maisījums dzērienu vai pulvera veidā, kas satur galvenās organismam nepieciešamās uzturvielas (olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus, vitamīnus un minerālvielas). Olbaltumvielas var uzņemt dzerot kefīru, paniņas vai jogurtu bez piedevām ar zemu tauku saturu. Ja ir laktozes nepanesība, tad var lietot sojas vai citu augu dzērienus ar pievienotām sojas olbaltumvielām.

Pēc dažām dienām/ nedēļām- pusšķidrais uzturs

Atkarībā no veselības stāvokļa vai atlabšanas gaitas, kas var būt dažas dienas vai pāris nedēļas, var pāriet uz pusšķidru uzturu. Šajā periodā var sākt lietot putras, biezzupas (tajās var būt dārzeņui, malta vistas gaļa, olas).Var sākt ēst omleti, viendabīgā konsistencē sablenderētu vājpiena biezpienu ar kefīru. Ja nepieciešams, var turpināt lietot speciālu medicīnisko papilduzturu. 

Mīksts uzturs, pakāpeniski pārejot uz parastas konsistences veselīgu uzturu

Pēc bariatrijas operācijas šķiedrvielu daudzums uzturā jāpalielina pakāpeniski ar dārzeņiem un augļiem. Sākotnēji vēlams ēdienus sablenderēt, pēc tam rūpīgi sakošļāt.

Ēdienkarte jāpaplašina pakāpeniski, izmantojot ēdienus no visām produktu grupām. Jaunu produktu iekļaušana jāveic pakāpeniski- vienā ēdienreizē iekļaujams viens jauns produkts. Noteikti vērojiet savas sajūtas. Ja pēc kāda produkta uzņemšanas ir nepatīkami simptomi, pagaidām to nelietojiet. Pagaidiet pāris nedēļās, pēc tam atkal centieties šo produktu iekļaut ēdienkartē.

Ievērojiet, ka sākotnēji uzturā nedrīkst būt rupjas šķiedras (klijas, graudaugi ar augstu šķiedrvielu saturu, augļu un dārzeņu mizas), termiski neapstrādāti dārzeņi (kāpostu dzimtas dārzeņi), augļi, sēklas, rieksti, sēnes.

Diētas pamatprincipi:

Ikdienas uzturs pēc atlabšanas perioda

Lielākā daļa pacientu sešus mēnešus pēc operācijas var atgriezties pie ierastajām ēdienreizēm un lietot ikdienas produktus. Tomēr, lai sasniegtu izvirzīto mērķi, ir jāturpina ēst veselīgi un jāseko līdzi uzņemtās enerģijas daudzumam (kilokalorijām).

Ikdienā vajadzētu izvairīties no ēdieniem, kuros ir daudz papildu taukvielu – nelietojiet ceptus, fritētus, treknus ēdienus. To vietā izvēlieties ēdienu pagatavošanai vārīšanas vai sautēšanas metodes. Treknus produktus aizstājiet ar liesākiem (1,5% pienu, vājpiena biezpienu, liesu gaļu bez ādas, sieru ar zemu tauku saturu u.c.). Tāpat kaitīgs alkohols un gāzēti, saldināti dzērieni. Ja rodas kāre pēc saldumiem, tad labāk izvēlieties augļus. 

Pēc operācijas iespējamas dažādas blakus parādības, piemēram, var mainīties garšas sajūtas, rasties kāda produkta nepanesamība. Tādos gadījumos konsultējieties ar speciālistiem par ēdienkartes izmaiņām.

Vēl viena blakus parādība, kas iespējama pēc bariatrijas, ir Dempinga sindroms (kuņģa ātrās iztukšošanās sindroms). Dempinga sindroms rodas, kad vienkāršie ogļhidrāti pārāk ātri nonāk tievajā zarnā, piesaistot ūdeni. Tad var būt šādi simptomi: vājums, ģībšana, sirdsklauves. Tie parādās 10-30 minūtes pēc ēšanas. Ja rodas šādi simptomi, ieteicams pēc maltītes uz 20-40 minūtēm atgulties. Lai izvairītos no nepatīkamajām sajūtām, izslēdziet produktus, kuri satur vienkāršos ogļhidrātus (saldumus, saldus dzērienus u.c.),kā arī samaziniet uzņemto ogļhidrātu daudzumu. Savukārt šķiedrvielas un olbaltumvielas uzņemiet kā parasti.

Pēc bariatriskās operācijas uzturam jānodrošina svara zudums, jāveicina atveseļošanās un jāpalīdz saglabāt muskuļu masu. Ir būtiski uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, lai saglabātu muskuļu masu un imunitāti. Ikdienā tiem vajadzētu būt ap 90 g, taču to aprēķina katram individuāli. Olbaltumvielām vajadzētu būt katrā ēdienreizē. Piemēram, 100g pagatavotas gaļas (30-35g olbaltumvielu), 120g pagatavotas zivs (25-30g olbaltumvielu), 100g vājpiena biezpiens (16-18g olbaltumvielu), viena ola (6g olbaltumvielu), glāze (250 ml) piena vai skābpiena dzēriena (8g olbaltumvielu), glāze jogurta (20-22g olbaltumvielu).

Vajag uzņemt arī ogļhidrātus, bet jāizvairās no vienkāršajiem ogļhidrātiem (saldumiem, saldiem dzērieniem), jo tie paaugstina cukura līmeni asinīs un var izsaukt nepatīkamus simptomus. Labāk izvēlieties saliktos ogļhidrātus (graudaugus, dārzeņus, augļus u.c.), kuri cukura līmeni asinīs palielina pakāpeniski.

Ierobežotā daudzumā jāuzņem tauki. Lietojiet augu valsts nepiesātinātos taukus: eļļas, avokado, vēlākā periodā arī riekstus, sēklas. No dzīvnieku valsts produktiem labs nepiesātināto tauku avots ir zivis.

Svarīgi ir uzņemt mikrouzturvielas (vitamīnus un minerālvielas). Pēc šīm operācijām iespējami mikrouzturvielu deficīti, kas var izraisīt dažādas kaites (mazasinību, osteoporozi, redzes traucējumus, pazeminātu imunitāti u.c.). Lai no tā izvairītos ir jālieto ārsta ieteiktie un izrakstītie vitamīnu un minerālvielu preperāti – visbiežāk tiek rekomendēti multivitamīni, B grupas vitamīni, taukos šķīstošie vitamīni (A, D.E, K vitamīni), kalcija preparāti, folāti, uztura bagātinātāji ar dzelzi, cinku, varu, selēnu.

Kvalitatīvi bariatrijas pakalpojumi

Klīnikā “Baltijas Ķirurģijas centrs” darbojas pieredzējuši ķirurģi, kuri strādā klīniskajās universitātes slimnīcās un ir stažējušies ārvalstu klīnikās. Viņi rūpīgi izvērtē katra pacienta individuālo stāvokli un iesaka piemērotāko bariatrijas operācijas metodi, kā arī nodrošina pēcoperācijas aprūpi.

Pacienti konsultācijas var saņemt Rīgā, Gardenes ielā 13 (Āgenskalna rajons) un Kr. Valdemāra ielā 62 (“Alojas biroju” ēkā). Operācijas tiek veiktas Jūrmalas slimnīcas telpās (Vienības prospekts 19/21).

Bariatrijas operācijas veic ķirurgi Sergejs Šapovalovs un Prof. Jānis Gardovskis.