Kuņģa samazināšanas operācija jeb bariatrija

09.07.2024.

Kuņģa samazināšanas operācija jeb bariatrija.

Samaziniet lieko svaru neatgriezeniski!
Ja lieko svaru nekādi neizdodas samazināt ar diētām vai fiziskām aktivitātēm, tad risinājums ir bariatrija jeb kuņģa apjoma samazināšanas operācija. Tā ir efektīva metode, lai liekais svars pazustu neatgriezeniski. Operācijas laikā tiek samazināts kuņģa tilpums, līdz ar to sarūk uzņemtās pārtikas apjoms, un gada laikā pacients var zaudēt pat 80% no sava liekā svara.

Indikācijas bariatrijas operācijai

Bariatrijas operāciju iesaka, ja ķermeņa masas indekss ir 35 vai lielāks. Šī operācija labi palīdz gadījumos, kad pacientam ir citas saslimšanas, piemēram, 2. tipa cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens vai kaulu un locītavu slimības. Pēc bariatrijas operācijas līdz ar liekā svara zudumu uzlabojas vispārējais veselības stāvoklis un atsevišķos gadījumos ir iespējams samazināt ikdienā lietojamo medikamentu devu.
Pacients ar samazinātu kuņģa apjomu vienā ēdienreizē vairs nevar uzņemt tik daudz pārtikas, kā iepriekš. Turklāt bariatrijas operācijas laikā tiek pilnībā vai daļēji izņemta tā kuņģa daļa, kas izstrādā izsalkumu veicinošo hormonu grelīnu, tādēļ ātrāk iestājas sāta sajūta.

Sagatavošanās un operācijas gaita

Pirms operācijas ārsts izstāstīs, kā tai sagatavoties un atbildēs uz pacienta jautājumiem. Lai bariatrijas operācijai ilgtermiņā būtu labs rezultāts, svarīgi ievērot atbilstošu uztura režīmu. Arī operācijas sagatavošanās periodā var tikt nozīmēta diēta, konsultējoties ar uztura speciālistu.
Pirms operācijas nepieciešama anesteziologa konsultācija un vairāki izmeklējumi, piemēram, asins analīzes, plaušu rentgens un elektrokardiogramma. Konkrētos izmeklējumus nozīmē ķirurgs konsultācijas laikā.
Bariatrijas operācija notiek pilnā narkozē, un tā ilgst aptuveni divas stundas. Operācijas laikā ķirurgs veic piecus nelielus iegriezumus vēdera priekšējā sienā virs nabas. Kuņģa samazināšanai lielākoties tiek izmantoti divi operāciju veidi.
Iespējams veikt kuņģa apiešanas jeb šuntēšanas operāciju. Tās laikā no kuņģa tiek izveidots “mazais” un “lielais” kuņģis. Mazais kuņģis tiek savienots ar zarnu traktu, kur uzreiz sākas gremošanas process un izdalās apetīti regulējošie hormoni, kas signalizē smadzenēm par sāta sajūtu. Savukārt lielais kuņģis turpina izdalīt žulti un gremošanas sulas, kas nepieciešamas pārtikas pārstrādei.
Otrs bariatrijas veids ir vertikālā kuņģa rezekcija, kad operācijas laikā tiek izņemta lielākā daļa kuņģa kopā ar endokrīnajām šūnām, kas ražo hormonu grelīnu. Šajā gadījumā kuņģis ātrāk piepildās un ēdiens arī ātrāk no tā pārvietojas uz zarnām, kas rada sāta sajūtu.
To, kurš operācijas veids ir piemērotāks, izvērtējot visus apstākļus, izlemj ķirurgs.

Atlabšanas periods

Pēc operācijas pacienti parasti piecas dienas pavada stacionārā. Taču jau pirmajā pēcoperācijas dienā drīkst celties kājās un staigāt.
Trešajā dienā pēc operācijas tiek veikta kuņģa rentgenoloģiskā caurskate. Pēc tās var atsākt dzert tēju vai ūdeni. Desmitajā dienā pēc operācijas var  uzņemt šķidru uzturu bez biezumiem, piemēram, jogurtu, kefīru, putras. Par ēšanas paradumiem pēcoperācijas periodā pacientus konsultē uztura speciālists, kurš sniedz precīzas norādes un palīdz sastādīt individuālu uztura plānu.
Pēc operācijas ieteicams ievērot divu nedēļu miera režīmu, bet četras nedēļas jāizvairās no iešanas pirtī un vannā. Šajā laika periodā nedrīkst veikt arī intensīvus fiziskos vingrinājumus un celt smagumus.
Atgriešanās iepriekšējā dzīves ritmā ir atkarīga no pašsajūtas un ārstu rekomendācijām. Galvenais ieguvums pēc bariatrijas ir svara samazināšanās ar noturīgu efektu ilgtermiņā.

Kur meklēt palīdzību?

Pacienti konsultācijas var saņemt Rīgā, Gardenes ielā 13 (Āgenskalna rajons), bet operācijas tiek veiktas Jūrmalas slimnīcas telpās (Vienības prospekts 19/21).
“Baltijas Ķirurģijas centrā” darbojas pieredzējuši ārsti, kuri strādā klīniskajās universitātes slimnīcās un ir stažējušies ārvalstu klīnikās.
Bariatrijas operācijas veic ķirurgi Sergejs Šapovalovs un Prof. Jānis Gardovskis.
“Baltijas Ķirurģijas centrs” – klīnika Jūsu labsajūtai!